Carnaval van Aalst

De carnavalstraditie in Oilsjt – Aalst in het lokale dialect – overleefde heel wat stormen, bezetters en overheersers want ze is intussen meer dan 600 jaar oud. Het carnaval loopt over drie dagen. Het is een geweldig volksfeest voor de “Ajoinen”, de vermaarde spotnaam van de Aalstenaars. Op maandag voeren de Aalsterse Gilles de traditionele “Bezemdans” op om de boze geesten te verjagen en de goden te smeken om gunstig weer en een goede oogst.

Niet te missen is de schitterende “ajuinworp” waarbij vanaf het balkon van het stadhuis duizenden snoepajuintjes naar de menigte worden gegooid, waaronder het felbegeerde “Gouden Ajuintje”, dat je een heel jaar lang geluk brengt.

Tijdens het carnaval trekt er een enorme stoet door de straten van de stad. In die optocht rijden diverse schitterend versierde praalwagens waarbij de draak wordt gestoken met de politieke en andere gebeurtenissen van het afgelopen jaar. Aan de praalwagens werken de verschillende carnavalsgroepen vaak een jaar lang om er op die ene dag van het carnaval mee te pronken.

Vastenavond (dinsdag) is de dag van de “Voil Jeanetten”. Het is een burleske optocht door de straten van de stad van jong en oud, verkleed als vrouw en opgetuigd met korset, kleurrijke pruik, kinderkoets en stukgeslagen paraplu’s.

 

Wist je dat?

In de 19de eeuw het merendeel van de Aalsterse boeren uien (“ajuin” of “ajoin” in het lokale dialect) teelden. Dat is meteen ook de reden waarom de Aalstenaars werden bedacht met de spotnaam “ajuin”, “ajuinboeren”, “ajuinpelders” of zelfs “ajuinefretters.

Raadsel:

Als je weet dat de ajuinworp anderhalf uur duurt en er in die tijd 700 kg aan snoepajuintjes over het balkon wordt gekieperd, hoeveel snoep gaat er dan in 1 minuut over het balkon?

 

Antwoord: Per minuut worden er zo zeven tot acht snoepjes over het balkon gekieperd.