Carnaval van Binche

Carnaval van Binche

Het carnaval van Binche is uiteraard gekend om zijn Gilles, maar de Gilles zijn niet de enigen die de hort op trekken. Ook andere traditionele figuren, met name de paysans (boeren), de pierrots (triest ogende clowns) en de arlequins (harlekijns) bouwen mee aan het feestje.

Voor de inwoners van Binche begint het carnaval met de « soumonces », op 6, 4 en 2 weken voor het carnavalsweekend. Tijdens de eerste “soumonce” worden de Gilles vergezeld van de trommelslagers, de tweede worden ze vergezeld door de koperblazers en de derde door de gehele fanfare. Het echte carnaval start op zondag met de carnavalsstoet. De belangrijkste dag van het carnaval is Mardi gras (Vette dinsdag). Vanaf 4 uur ’s ochtends worden de Gilles een voor een bij luid trommelgeroffel thuis opgehaald. De groep wordt alsmaar groter en tegen de middag is het verzamelen geblazen op Grand-Place (grote markt) voor het stadhuis waar ze de ochtendlijke rondedans uitvoeren. Iedereen draagt hetzelfde wassen masker, symbool dat iedereen gelijk is. Met de maskers wordt er immers geen onderscheid gemaakt tussen arbeiders en bazen … er zijn alleen nog Gilles. In de namiddag trekken de Gilles in hun prachtige pakken met vederhoeden van struisvogelpluimen op het ritme van tamboeren door de straten van de stad om sinaasappelen te gooien.

De hele dag door, vanaf 4 uur ’s ochtends, eten ze oesters en zalm en drinken ze champagne!    

Het Carnaval van Binche werd in 2003 opgenomen in de Lijst van Meesterwerken van het Orale en Immateriële Erfgoed van de Mensheid van de Unesco.

Wist je dat?

Het kostuum van een Gille meer dan 200 motieven (sterretjes, leeuwen, kronen) telt.

Voor de 8 tot 12 grote pluimen die samen de hoed van nagenoeg 3 kg vormen, zijn er 240 tot 290 pluimpjes op een metalen structuur nodig.